Niet goed genoeg

Veel kinderen (en volwassenen) die bij mij in de praktijk komen, hebben het idee dat zij niet goed genoeg zijn, niet goed genoeg presteren of hebben moeite hun plek in te nemen.

En soms heeft de invloed van ouders daar meer mee te maken dan wordt beseft.

Onbewust hebben wij allerlei patronen, verwachtingen en oordelen in onszelf. Over onszelf, en ook over anderen.
Zo kan een vader bijvoorbeeld de verwachting hebben dat zijn zoon stoer moet zijn en voor zichzelf moet opkomen. Als de zoon dan geen stoer gedrag laat zien, maar juist gevoelig, sensitief, of lief, kan dat voor vader een teleurstelling zijn. Bewust of onbewust. Door te stimuleren (‘kom op, doorzetten!’) of af te kraken (‘je bent toch geen watje!’) probeert vader zijn zoon richting zijn verwachtingsbeeld te vormen. En hem daarmee dus niet te zien zoals hij op dat moment is. Of te erkennen, accepteren of aanvaarden. Ergens diep van binnen ontstaat bij zoon het gevoel van falen, afwijzing en niet goed genoeg zijn. Er niet toe te doen. Hij gaat zich aanpassen om te voldoen aan de verwachting van vader (of moeder). Of zet zich juist af, laat boos gedrag zien, of keert zich helemaal naar binnen.

Bij dochters kan eenzelfde soort afwijzing en reactie ontstaan. Door niet lief genoeg, slim genoeg, mooi genoeg of bijvoorbeeld sportief genoeg gevonden worden.

Vaak zijn deze processen onbewust en niemand doet dit expres.
Bewustwording is hier dus (soms letterlijk) van levensbelang. Als je je eigen houding, ideeën en verwachtingen onder de loep kunt nemen, kom je er vaak achter dat deze niet autonoom zijn, maar automatisch meegenomen uit je eigen jeugd en achtergrond.

Zodra je dit beseft en kunt kijken naar je kind zoals het is, en niet zoals het volgens jou zou moeten zijn, kan er rust komen, is er ruimte voor liefde, ontplooiing en kan je zoon of dochter zijn wie hij of zij is.
Dit geldt ook als we zo kunnen kijken naar onszelf. Het kleine jongetje of meisje dat we vroeger waren en ook niet altijd werden gezien zoals we waren. Wat heeft die kleine nu van ons nodig? Liefde, erkenning, gezien worden, troost en veiligheid zijn zo van die dingen die we onszelf ook nu nog kunnen geven en die ons leven beter, makkelijker en liefdevoller maken.